Reed Business Education, onderdeel van Reed Elsevier Klantenservice
In de shop
Terug naar overzicht

Vergrijzing in Nederland

Geen cover beschikbaar

,

ISBN: 9789035231672

Niet beschikbaar

1e druk

Pagina's: 127

Harde kaft

'De vergrijzing van morgen vraagt om innovatie vandaag'

De vergrijzing is een veelbesproken politiek en maatschappelijk onderwerp. Vaak wordt het vraagstuk eenzijdig benaderd. Personeels schaarste of het weglekken van kennis worden herkend, maar veel vragen die hiermee onlosmakelijk zijn verbonden, worden niet gesteld. Bijvoorbeeld, hoe gaat de vraag van mijn klanten veranderen? Met welke producten en diensten speel ik hierop in? Welke kansen biedt mij dat? Wat betekent dit voor mijn dienstverlening? Hoe organiseer ik mijn productiecapaciteit?

Vergrijzing in Nederland: de visie van bestuurders in de publieke sector verbindt verschillende vragen en onderzoekt de onderlinge samenhang. Het boek geeft een dwarsdoorsnede van visies op de vergrijzing, vanuit de zorg, het onderwijs, lokale overheden, politie, justitie en veiligheid, en woningcorporaties. Daartoe interviewden de auteurs bestuurders uit deze verschillende domeinen van de publieke dienstverlening. Ze hanteerden hierbij een analysemodel waarin drie kernvragen centraal staan.

Welke ontwikkelingen zien we in de markt: hoe veranderen vraag- en aanbodpatronen van (potentiële) cliënten?
Wat zijn noodzakelijke veranderingen in de organisatie van de productiecapaciteit en welke kansen zijn er voor optimalisatie en innovatie?
Welke nieuwe dienstverleningsconcepten zijn er die inspelen op de behoefte- en vraagverandering van (potentiële) cliënten?

Langs de lijn van deze drie kernvragen gaven de bestuurders hun visie op de gevolgen van de vergrijzing. Met dit analysemodel wordt het vraagstuk vergrijzing integraal in beeld gebracht en suggesties voor de toekomst geboden.

Drs. Gertjan Baars is bestuurlijk informatiekundige en Director van de informatiemanagementgroep Binnenlands bestuur van PricewaterhouseCoopers. Drs. Anneke Offereins is bedrijfskundige en adviseur bij de Adviesgroep Gezondheidszorg van PricewaterhouseCoopers Advisory.

Over ons

  • iDeal
  • Creditcards
  • PostNL
  • Bestelling op factuur